Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turid Rugaas: Mějte respekt ke zvířatům

13. 6. 2013


img_0027.jpg

O víkendu 8. a 9. června jsem se zúčastnila semináře s norskou etoložkou a cvičitelkou psů Turid Rugaas. Pokusila jsem se shrnout ty nejzajímavější myšlenky, které mě během jejího povídání zaujaly.
 
Vzájemná komunikace
 
Když mezi námi a psy dochází k nedorozumění, je to naše vina, ne jejich. Psi se s námi snaží komunikovat a je jen naše chyba, když jejich signály ignorujeme nebo se je nesnažíme pochopit. Skrze povely nutíme psy naučit se náš jazyk, ale neumíme ten jejich… To může být důvod nefungujícího vztahu mezi námi a psem a je nutné si uvědomit, že za to celé můžeme my. 
 
Je třeba dívat se na věci z psího úhlu pohledu. Situace, které jsou pro nás naprosto běžné, mohou psa děsit a naopak věci, které jsou pro něho přirozené a instinktivní, můžeme jen špatně chápat a zbytečně trestat… Lidé jsou však bohužel nevšímaví, nesledují svého psa a netuší, co se v něm odehrává (například že se bojí, že je nejistý). Děsivé může být například pouhé naklonění se nad psem, zběsilé mávání rukama, přímý oční kontakt – gesta, kterých nevědomky užíváme každý den a vůbec si neuvědomujeme, jak je pes může chápat... Proto je naše odpovědnost rozumět svému psovi.
 
Možnost volby a psí svoboda
 

img_0033.jpg

Často platí, že čím více psa cvičíme a drezůrujeme, tím více problémů v jeho chování způsobujeme. Pes by měl mít možnost si vybrat, jak se zachová. Když se například něčeho bojí, neměli bychom ho za každou cenu nutit do kontaktu. Měli bychom počkat, jestli bude chtít svému strachu čelit sám, dát mu možnost volby řešení.
 
Abychom měli co nejspokojenějšího psa, měli bychom mu poskytnout hlavně svobodu, tzn. nechat ho občas proběhnout bez vodítka, nechat ho dělat, co chce on, aby měl chvíli bez komandování, mohl se nerušeně setkávat s ostatními psy, prozkoumávat okolí, poznávat nové věci… Zvědavost obecně podporuje rozvoj psa a jeho sebevědomí. V důsledku je to jediný způsob, který psovi umožní vyrovnat se s naším, jinak velmi stresujícím, světem.
 
Příliš mnoho komandování, povelů a usměrňování psa zbytečně stresuje. Měli bychom se naučit respektovat jeho základní potřeby.
 
Buďte dobrým rodičem
 
Psům stačí opravdu málo, aby byli šťastní. Krom základních potřeb, jako je žrádlo, voda, spánek a sociální kontakt potřebují hlavně fungující rodinu – smečku. Zejména pro štěňata je podstatné mít dobrý vzor – a to nejen ve vás, ale také v jiném, starším a zkušenějším psovi. Je také důležité štěňata nijak neděsit a nestresovat, být trpělivým rodičem tak, aby se s vámi štěně cítilo maximálně bezpečně a vyrostlo v sebevědomého a bezproblémového psa.
 

img_0025.jpg